Appelsintoppen

 

 

Løypa opp til Appelsintoppen fra Lysløypa (ca ved 1 km-merket) er nå belyst.  Stolper er satt opp og kabler lagt i grøft samt armaturer montert.  I tillegg er strømkabel oppført til toppen av tårnet slik at det er mulig å ha belysning i tårnet i den mørke årstid. Belysningen i tårnet er fra begynnelsen tilpasset advents-tiden og jul- og nyttårsdagene.

 

 

 

 

Appelsintoppen

 

Appelsintoppen er det høyeste punktet i Sarpsborgmarka (108 m.o.h.) og er et gammelt turmål og utfartssted for Sarpsborgs befolkning. Hit har turgåere og skoleklasser kommet for å nyte medbragt niste og utfolde seg i fin natur.  Mange stier og løyper går via Appelsintoppen.  I 2016 ble det dessuten laget en tilførselsvei fra lysløypa (like ved SOL-strengen) og opp til toppen ifm bygging av utsiktstårnet.  Tårnet er bygget i stål og malmfuru og er 17 meter høyt.  Det ble åpnet 28. august 2016 og var en jubileumsgave til byens befolkning.  Det ble finansiert av Sparebankstiftelsen,  Norsk Tipping spillemidler, mange av distriktets foreninger og firmaer samt turglade enkeltpersoner som har kjøpt skiltplass på stolpene i lysløypa.  Gapahukene og utedoen er laget av innsatte på Ilseng fengsel i Innlandet. Det finnes tre gapahuker, hvor to er plassert nord på Appelsintoppen og en i sørenden.  Utenfor gapahukene er det plassert griller i granitt, og med sitteplasser rundt grillene.  I tillegg finnes 7 griller i rustfritt stål og mange sitteplasser.

 

 

Fra toppen av tårnet har du et flott utsyn i alle retninger, og over hele distriktet.  På klare dager ser du over til den andre siden av Oslofjorden, og i horisonten mot sørøst ser du over svenskegrensen.  Er man heldig med været og ser ekstra godt etter, kan man få øye på vindmølle-parken på Tolvmanstegen i Tanum.  Tolvmanstegen er et sammenhengende villmarsområde som strekker seg fra syd i Halden kommune vestover landegrensen til Tanum kommun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedenfor sees bilder fra åpningen av 'nye' Appelsintoppen 28. august 2016 med alle fasiliteter ferdigstilt.

 

Ovenfor fra venstre primus motor Aage Rishøi med åpningstalen, byens ordfører med takketale og til høyre TLS styre og kommuneledelsen.

 

Nedenfor sees ordfører og representanter for den yngre garde som foretar snorklipping under åpningen av utsiktstårnet.

 

 

 

 

 

Nedenfor sees de to gapahukene som er plassert i nordenden på Appelsintoppen.  Sammen med benkene rundt grillen i granittstein, er det plass til mange turgåere som kan nyte medbragt eller grillet mat.  Det finnes ytterligere 7 grillplasser med bord og benker spredt på Appelsintoppen.